Sveiki. Šiuo metu, kai daugelis vengia ar nenori mokėti PSD mokesčio, susiduriau su atvirkštiniu reiškiniu, kai VLK ir VMI teigia, kad negali jo mokėti.
Taigi, mano žmona, deklaruota Lietuvoj, jau antri metai važinėja dirbti į užsienį (Norvegija).Turi "suspaustą" grafiką, dar pati susikeičia su kitais darbuotojais, atidirba ir kiekvieną mėnesį grįžta į Tėvynę. Daugiau kaip 183 d. būna Lietuvoje (aišku šiek preziumuoju,pagražinau - kiek daugiau, bet, juk nebraukysi pagaliukus kalendoriuj ? ).
Kadangi dažnai būna LT, nutarėm, kad reikia savarankiškai mokėti PSD mokestį. Žmona nuėjo į VLK pasikonsultuoti, ten sujungė telefonu su kažkuo "kas geriau nusimano" ir ilgai buvo aiškinta, kad mokėt ,deja, negali, kas labai nustebino. Motyvų, kodėl, deja,irgi negaliu pasakyti, nes nieko jinai nesuprato, bet kalbėjo kažką apie tarpv. sutartis, dvigubo apmokestinimo išvengimo susitarimus ar "ten dirbi čia mokėti negali" ir pan.Taigi, nieko nesupratom, tiksliau galvoju apie kažkokį tarnautoju nesusikalbėjimą ( nusikalbėjimą ? ). Kiek teko perskaityt įvairių išaiškinimų, straipsnių ,ir pagaliau patį PSD įstatymą neradau primygtinai tai daryti draudžiant ( aišku pagal mano "supratimą" ). Juk pagaliau, aiški pati įstatymų nuostata- kas nedeklaravęs išvykimo turi mokėti PSD.
Ir dar, dėl aiskumo, norėčiau pateikti dar vieną pavyzdėlį : žmonos draugė, dirbanti lygiai tokiom pat salygomis, du metus pavyzdingai mokėjo PSD . Kažkas jai šovė į galvą ( tipo reikia deklaruoti užsienio pajamas ), kad apsilankė VMI, kur jai pareiškė, kad mokestį ji moka neteisėtai, ir kad jai reikia užpildyt "forma" ir viskas, kas sumokėta bus sugrąžinta.Taigi-dar labiau nustebino.
Būčiau dėkingas , jei kas paaiškintų, kur aš neteisus , ir kur čia "kabliukas". Manau šis dalykas aktualus daugeliui žmonių, be to niekur neradau aptarinėjant viešoj erdvėje. Ačiū.