Tevo islaikymas senatveje

Sužadėtuvės, santuokos sudarymas, vaikų ir tėvų teisės ir pareigos, santuokos nutraukimas ir pan.

Tevo islaikymas senatveje

Standartinė Krahtz » 2012-02-04 17:35

Sveiki, as noriu paklausti, kada tevas gali is vaiko prisiteisti alimentus atgal? Mano tevas mokejo keleta metu alimentus...
As pati gyvenu jau 12 metu uzsienyje ir jau daugiau nei 4 metai neturiu kontakto su tevu. Jis is manes pastovei reikalavo pinigu "todel as isleidau vaika i pasauly, kad mane financiskai islaikytu" (jo citata), kaip as pinigu jam nedaviau, tiksliau nebedaviau, jis man parase laiska ir palinkejo man labai negraziu, tikrai vulgariu zodziu.
Dabar po 4 metu jis nori su manim susisiekti. Ar yra Lietuvoje istatymas, kad vaikai turi tevus paremti, nors mes kontakto nepalaikome, prisiteisti moketi pinigus is vaiku?
Dekui is anksto uz pagalba!
Vartotojo avataras
Krahtz

Re: Tevo islaikymas senatveje

Standartinė moteris » 2012-02-23 02:26

CK 3.205 straipsnis numato pilnamečių vaikų pareigą išlaikyti nedarbingus ir paramos reikalingus tėvus. Įstatymas tėvų teisę į išlaikymą sieja su dviem sąlygomis: tėvai turi būti nedarbingi (pvz., liga, neveiksnumas, senatvė) ir jiems reikalingas išlaikymas (pvz., neturi pajamų, santaupų ar kitokio turto ir pan.). Vaikams savanoriškai nevykdant pareigos, teismas pagal tėvų ieškinį gali iš vaikų priteisti išlaikymą. Išlaikymo dydį nustato teismas, atsižvelgdamas į vaikų ir tėvų šeiminę bei turtinę padėtį, taip pat kitas bylai svarbias aplinkybes. Teismas, nustatydamas išlaikymo dydį, turi atsižvelgti į visų pilnamečių vaikų pareigą išlaikyti tėvus, neatsižvelgiant į tai, ar ieškinys dėl išlaikymo priteisimo pareikštas visiems vaikams, ar tik vienam iš jų.
Pagal CK 3.206 straipsnį teismas gali atleisti pilnamečius vaikus nuo pareigos išlaikyti savo nedarbingus tėvus, jeigu nustato, kad tėvai vengė atlikti savo pareigas jei vaikai buvo nuolat atskirti nuo savo tėvų dėl pačių tėvų kaltės. Tokiu atveju tėvai netenka teisės į išlaikymą. Dokumentai, patvirtinantys, jog buvo vengiama išlaikyti savo vaikus gali būti įvairūs:teismo antstolio patvarkymas, kad skolos išieškoti neįmanoma, teismo nuosprendis baudžiamojoje byloje dėl vengimo teikti išlaikymą ir pan. Šių dokumentų pagrindu teismas gali atleisti suaugusį vaiką nuo pareigos išlaikyti savo tėvą,neteikusį jam išlaikymo.
Vartotojo avataras
moteris
Naujokas (-ė)

Grįžti į Šeimos teisė

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias