Darbdavys vengia atsiskaityti su darbuotoju ,atleisdamas jį

Pagrindiniai įstatymai ir klausimai, su kuriais tenka susidurti dirbant

Standartinė flatron » 2008-12-09 16:45

Darbdavys atleido mane iš darbo pačiai prašant ,tačiau nenori sumokėti kompensacijos už nepanaudotas atostogas ,motyvuodamas tuo ,kad šiuo metu neturi pinigų .Konkrečios datos kada atsiskaitys nenurodo . Ką aš turėčiau daryti ir kur kreiptis ,kad galėčiau išsireikalauti man priklausančius pinigus (į teismą duoti iškart nenoriu ,gal yra kitų būdų)
Vartotojo avataras
flatron

Standartinė Prokuristas » 2008-12-09 17:10

Atsiskaityti jis privalo. Ir nedelsdamas - atleidimo dieną. Jokie čia datų nustatymai negalimi. Už pradelsimą atsiskaityti galite reikalauti darbdavio išmokėti vidutinį darbo užmkokestį už uždelstą laika (DK 141 str.).
Pradžioj bandykite jam konstruktyviai išdėstyti savo reikalavimus, galite netgi raštą kokį surašyti (kurį reikalui esant bus labai gerai pateikti teismui).. Jeigu nepavyks susitarti taikiai, dėl darbo užmokesčio priteisimo Jūs galėsite kreiptis tik į teismą, nes darbo santykiai Jūsų su dabdaviu jau nebesieja.
Teisininkas visada teisus. Tik tiesa kartais keičiasi.
Vartotojo avataras
Prokuristas
Aktyvus naujokas (-ė)

Standartinė flatron » 2008-12-09 17:21

Ačiū už patarimus ,baldysiu rašyti jam registruotą laišką :?
Vartotojo avataras
flatron

Dėl teismo kai darbdavys vengia atsiskaityti

Standartinė makola » 2008-12-17 22:36

Sveiki
Noriu pasidalyti savo samprotavimais ir išgirsti jūsų nuomonę.Išėjau iš darbo savo noru,spalio dar menesį ,bet iki šiol negavau atsiskaitymo-vieno mėn. atlyginimo ir atsiskaitymo už nepanaudotas atostogas(už maždaug 2mėn,)-bendra suma apie 1200,-,Darbdavys motyvuoja jau kelis kartus -''pinigu nėra'',ir siaip basidarė labai arogantiškas,vos ne ant tijų raidžių siunčia.(Aišku -čia tik ''mažas'' oficialus atlyginimas-pagrindinis buvo ''vokely''- čia nuplaukė jau nemaža suma,ir čia tenka kaltinti tik save)
Taigi nebusiu naivus ir esu apsisprendęs paduoti įteismą-man priklauso 1)minėtas atsiskaitymas iseinant iš darbo,2)vidutinis darbo užmokestis už laiką kurį uždelsė sumokėti (DK141st,3dalis)3)0.06proc.delspinigių.4)teismo bei advokato išlaidos(ieškinio surašymas).
Bet yra vienas niuansas:minėtas DK141st.3d,skamba taip-<3.kai uždelsiama atsiskaityti ne dėl darbuotojo kaltės ,darbuotojui sumokamas jo vidutinis darbo užmokestis už uždelsimo laiką>Taigi darbdavys gali pareikšti,-kaip čia viename iš forumų sakė-''jam padėta ant lėkštutės,bet jis neateina pasiimti''.Todėl manau iškyla klausimas dėl įrodymų.Todėl po truputi pradejau juos rinkti.Tiesa,darbdavį sunku surasti , jis dabar net ofiso neturi,reiškia net adreso.Manau vienas iš įrodymų pažyma į darbo biržą ,kurią gavau visai nesenai,tuo pačiu pakišau darbo sutartį pasirašyti-pasirašė bet antspaudo neuždėjo-manyt nujaučia kažką negero.Dar vienas įrodymas manau:pažyma-išrašas iš banko ,kur pervedinėjo 2metus,kiek dirbau,atlyginimą-taigi kas jam maišė paskutinę darbo dieną atsiskaityti su darbuotoju.Tai tiek įrodymų.Gal darbo inspekcija patars ka nors.Tik vieno nesuprantu kiek laiko galiu temti kol paduotsiu į teismą,aš lyg ir suinteresuotas tą laiką temti.Senaties terminas lyg 1metai,manau patemti 6mėn.(jei ta firmelė neužbankrutuos,greičiausiai nujaučiu taip ir bus!)
Tai tiek .Ačiū už dėmesį.Išanksto dėkoju už nuomonę.parašysiu kaip sekasi.
Vartotojo avataras
makola

Standartinė Andrius » 2008-12-18 09:38

Jeigu bankrutuos, tai gausite tą sumą iš Garantinio fondo, tiek, kad tai dar užtruks. O teisme tikrai nemanau, kad kam galima įrodyti, kad direktorius nori sumokėti, bet negali, jeigu visą laiką buvo pavedimu mokama. Čia jau darbdavys turi ieškoti kaip sumokėti, o ne darbuotojas prašyti.
Vartotojo avataras
Andrius
Administratorius

Standartinė mokola » 2008-12-18 13:00

To flatron Dar galima su darbo inspekcija pasikonsultuoti.Teismas manau neblogiausia išeitis,juk skaičiuojasi vidutinis darbo užmokestis už uždelstą laiką(141st.3d.)
+0,06proc.delspinigių už dieną.Reik tik advokato ieškiniui surašyti ir nunesti pagal gyvenamą vietą įteismą.
Vartotojo avataras
mokola
Naujokas (-ė)

Standartinė obuolys » 2008-12-18 19:32

senaties terminas ne vieneri metai,o menuo
Vartotojo avataras
obuolys

Standartinė mokola » 2008-12-22 17:39

obuolys rašė:senaties terminas ne vieneri metai,o menuo

O aš manau kad 3 metai (DK 298str.)
Vartotojo avataras
mokola
Naujokas (-ė)

Standartinė Rūta-Mėta » 2008-12-22 17:57

Ne. Savo pobūdžiu trejų metų terminas pagal DK 298 str. yra materialinis teisinis terminas. Nors šis terminas yra susijęs su ieškinio senaties terminu, numatytu 27 straipsynje, tačiau tai nėra ieškinio senaties terminas. Jis reglamentuoja ne teisės ginti pažeistus interesus trukmę, bet materialinės teisės į darbo užmokestį ir į kitas su darbu susijusias išmokas galiojimą.
Pats didžiausias malonumas-padaryti tai, ko, kitų nuomone, jūs padaryti negalite.
Vartotojo avataras
Rūta-Mėta
VIP

Standartinė mokola » 2008-12-22 18:04

Tai tikrai 1mėn.?Aš apakęs-nesitiki!
Vartotojo avataras
mokola
Naujokas (-ė)

Standartinė flatron » 2009-01-14 17:34

mokola rašė:To flatron Dar galima su darbo inspekcija pasikonsultuoti.Teismas manau neblogiausia išeitis,juk skaičiuojasi vidutinis darbo užmokestis už uždelstą laiką(141st.3d.)
+0,06proc.delspinigių už dieną.Reik tik advokato ieškiniui surašyti ir nunesti pagal gyvenamą vietą įteismą.

Iš darbo inspekcijos naudos mažai - beveik prieš mėnesį išsiunčiau jiems pranešimą registruotu laišku ,o iki šiol jokių žinių .Girgėjau kartą buvo užėję į tą įmonę ,bet kadangi direktorius nevietinis ir jo darbe nebuvo ,apsisuko ir išėjo .Aplamai nesuprantu ,kokios tos inspekcijos funkcijos :evil:
Vartotojo avataras
flatron

Standartinė flatron » 2009-01-14 17:38

Rūta-Mėta rašė:Ne. Savo pobūdžiu trejų metų terminas pagal DK 298 str. yra materialinis teisinis terminas. Nors šis terminas yra susijęs su ieškinio senaties terminu, numatytu 27 straipsynje, tačiau tai nėra ieškinio senaties terminas. Jis reglamentuoja ne teisės ginti pažeistus interesus trukmę, bet materialinės teisės į darbo užmokestį ir į kitas su darbu susijusias išmokas galiojimą.

Nelabai supratau apie tą senaties terminą ,gal galite paaiškinti papraščiau,per kiek laiko nuo atleidimo iš darbo aš galiu reikšti pretenzijas darbdaviui , duoti į teismą
Vartotojo avataras
flatron

Standartinė Rūta-Mėta » 2009-01-16 18:07

per 1 mėn.
Pats didžiausias malonumas-padaryti tai, ko, kitų nuomone, jūs padaryti negalite.
Vartotojo avataras
Rūta-Mėta
VIP

Standartinė mokola » 2009-01-16 19:45

Tai jei nesikreipiau per viena mėn. į teismą-tai prapuola atsiskaitymas su buvusiu darbuotoju,vidutinis uždarbis už uždelstą laiką ir t.t.Aš taip supratau?
Gal galit paminėt CK ar DK. straipsnį dėl 1mėn.Ačiū.
Vartotojo avataras
mokola
Naujokas (-ė)

Standartinė mokola » 2009-03-04 17:09

mokola rašė:Tai jei nesikreipiau per viena mėn. į teismą-tai prapuola atsiskaitymas su buvusiu darbuotoju,vidutinis uždarbis už uždelstą laiką ir t.t.Aš taip supratau?
Gal galit paminėt CK ar DK. straipsnį dėl 1mėn.Ačiū.

Gal galit kas atsakyt,nes visai susipainiojau.Primenu ,išeidamas 2008.10 .10 iš darbo negavau atsiskaitymo.Ar po tiek laiko galiu ieskoti teisybės,kiek imu suprasti visus terminus praleidau.Prapuola ir alga,ir vid.uždarbis uz uždelstą laiką..Ačiū
Vartotojo avataras
mokola
Naujokas (-ė)

Kitas

Grįžti į Darbo teisė

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias