Paprastasis vekselis

Reglamentuoja vienas nuo kito teisiškai nepriklausomų fizinių ir juridinių asmenų santykius (turtinius; asmeninius neturtinius, susijusius su turtiniais; kai kuriuos asmeninius neturtinius)

Paprastasis vekselis

Standartinė Senom » 2012-06-18 15:26

Sveiki,

Esu paprastojo neprotestuotino vekselio turėtojas. Jau greitai sueis vekselio apmokėjimo terminas, bet skolininkas prašo manęs duoti jam dar šiek tiek laiko. Žinau, kad jam iš tiesų atsirado problemų šiuo metu, dėl ko negali susimokėti skolos iki termino pabaigos, bet visgi nesu gerai įsitikinęs, kad skolininkas susimokės skolą net ir po mano geranoriškai duodamo papildomo laiko. Taigi norėjau jūsų paklausti ar man reikia imtis kažkokių veiksmų, kad vekselis neprarastų savo galios po termino pabaigos ar tiesiog galiu paprasčiausiai pralaukti ir negavęs pinigų, kad ir po mėnesio vistiek kreiptis į notarą? Skaičiau šiek tiek apie tokią padėtį internete, bet neradau konkretaus atsakymo. Kiek suglumino informacija apie vekselio protestavimą, kurį turi atlikti per 2 ar 3 dienas nuo vekselio termino pabaigos, kitaip vekselis praranda savo galią, ir reikia kreiptis į teismą, kaip su paprastu skolos rašteliu. Bet visgi mano vekselis neprotestuotinas, tai galbūt man tai negalioja?

Laukiu atsakymo, ačiū.
Vartotojo avataras
Senom

Re: Paprastasis vekselis

Standartinė JurgaSpurga » 2012-06-29 19:48

Jusu vekselis "neprotestuotinas", todel protestuoti jo nereikia.

Suejus vekselio apmokejimo terminui, per 4 darbo dienas po vekselio termino dienos, registruotu pastu issiuskit pranesima skolininkui (vekselyje nurodytu skolininko adresu), kad vekselis nebuvo apmoketas laiku ir kad kreipsites pas notara del vykdomojo rasto isdavimo (LR Isakomuju ir paprastuju vekseliu istatymo 47 str. 1 d.). Pasto kvituka, patvirtinanti pranesimo issiuntima, saugokit. PRIVALOMAS VEIKSMAS :)

Jeigu vekselyje nurodyta mokejimo vieta jusu gyvenamasis adresas, tai papildomai siusti pranesimu net nereikia. Jus turetumet laukt skolininko ateinancio i svecius su visa skola :) Jeigu mokejimo vieta skolininko gyvenamasis adresas, teoriskai jus turetumet "pateikti" vekseli skolininkui apmoketi, galite ta padaryti rastu, nusiunciant pranesima skolininkui (as del visai ramios dusios issiusciau, ne karve kainuoja), bet net ir tas nera butina, kadangi vekselio buvimas pas vekselio turėtoją - siuo atveju Jus, preziumuoja ir vekselio pateikimą apmokėti.

Po auksciau nurodyto veiksmo/-u atlikimo, pas notara del vykdomojo rasto isdavimo galesite kreiptis per 1 metus nuo vekselio apmokejimo termino pabaigos berods :) Taip kad graziuoju galesit "pratesti" termina 1 metams skolai apmoketi ir nesikreipti i notara ir veliau i antstolius. Bet BUTINAI surasykit per 4 d.d. pranesima, kad vekselis nebuvo apmoketas. Neatlikus nurodytu veiksmu, turesit skolos rasteli, pas notara kreiptis nebegalesit, o skolininkui graziuoju neatsiskaicius, busit priversti minti teismu koridorius.
Vartotojo avataras
JurgaSpurga
Naujokas (-ė)

Standartinė Svečias » 2012-07-02 18:09

Labai ačiū už tokį išsamų atsakymą. Vienintelė problema teliko. Kaip turėtų atrodyti tas laiškas, kurį turiu išsiųsti per 4 d.d. po vekselio termino pabaigos. Ką jame rašyti?
Vartotojo avataras
Svečias

Standartinė JurgaSpurga » 2012-07-04 13:48

Raštas laisvos formos, pvz.:

Vardenis Pavardenis (JŪS)
asmens kodas: ................
gyv.: .................

Vardeniui Pavardeniui (SKOLININKAS)
asmens kodas: ................
gyv.: .................

PRANEŠIMAS
2012 m. ..............mėn. ............... d.
Pagal 20.. m. .....mėn. ..... d. išduotą neprotestuotiną paprastąjį vekselį Jūs be sąlygų įsipareigojote sumokėti man, Vardeniui Pavandeniui, ............ Lt (suma skaičiais litų) iki 20.. m. ..... mėn. ... d.
Vadovaujantis Lietuvos Respublikos įsakomųjų ir paprastųjų vekselių įstatymo 47 str. 1 d. pranešu, jog iki 20.. m. ..... mėn. ..d. (VEKSELIO TERMINO APMOKĖJIMO DIENA) Jūsų apmokėjimo negavau, todėl paprastasis neprotestuotinas vekselis bus pateiktas notarui dėl vykdomojo rašto išdavimo.

Vardenis Pavardenis ________________
Vartotojo avataras
JurgaSpurga
Naujokas (-ė)

Standartinė Svečias » 2012-07-06 19:45

Labai ačiū. Visgi dar viena problema iškilo. Tiksliau ne problema, o tik apsidraudimas. Minėjote, kad reikia "pateikti" vekselį apmokėjimui jei mokėjimo vieta nurodyta ne mano gyv. adresas. Būtent taip ir yra mano atveju. Mokėjimo vieta nesusijusi nei su mano, nei su skolininko gyv. vietomis (tai tikiuosi nėra kažkas labai blogo?).

Taigi problema tame, kad aš ir vėl nežinau ką reikia šiame laiške ("pateikime" apmokėti) rašyti.

Labai laukiu atsakymo, ačiū!
Vartotojo avataras
Svečias

Grįžti į Civilinė teisė ir procesas

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 0 svečių